След рекордния спад на икономическите показатели в еврозоната, причинени от пандемията от коронавирус и последваното затваряне на стопанския живот, днес 19-те членки на финансовия съюз имат нов проблем - единната валута. Оказва се, че твърде високата цена на еврото тревожи голяма част от силните лица в Европейската централна банка, а темата ще бъде широко обсъждана през следващата седмица на поредното им редовно заседание. 

Големият проблем е, че през последните седмици еврото дръпна сериозно на долара и на другите силни валути и така застрашава износа от европейските държави и поставя под въпрос икономическото възстановяване. Именно такова притеснение са изразили пред "Файненшъл таймс" няколко от членовете на управителния съвет на централната банка във Франкфурт, пише днес БНР. 

"През последните няколко седмици имаше повишаване на еврото, което винаги е нещо обезпокоително, когато имате слабо търсене, особено за най-отворената икономика в света, каквато е тази на еврозоната и която е необичайно зависима от глобалното търсене", заявил един от източниците, предпочел да остане неназован. 

Рязкото повишаване на цената на еврото дойде само преди няколко дни след като Федералния резерв на САЩ промени тотално инфлационната си политика с цел съживяване на американската икономика. Според експертите е време ЕЦБ да събере управителния си орган и да вземе решение, което да помогне на износа към трети страни.

"Това е повод за нарастваща загриженост, въпреки че тя все още не е прекалено голяма, но ако тенденцията се запази, това ще бъде повод за тревога и ние ще трябва да наблюдаваме внимателно тази тенденция", посочил и втори член на Управителния съвет на ЕЦБ, добавяйки, че повишаването на еврото вероятно ще изисква централната банка да намали допълнително през следващата седмица прогнозата си за инфлацията през следващата седмица.

Засилващите си притесненията на ЕЦБ относно "скъпото евро" доведоха през последните дни до негово поевтиняване на валутните пазари. През сутрешните часове на европейската търговия в четвъртък еврото поевтинява с близо 0,5% малко под 1,1800 долара, след като във вторник (1-ви септември) единната европейска валута достигна двегодишен връх около 1,2012 долара (най-високо ниво от май 2018 г.).

Въпреки това поевтиняване еврото продължава да се търгува с над 10% спрямо неговото дъно, достигнато през месец март.